National Trust (2011)

Een fotocollage van J.Smulders

Als lid van de National Trust kunnen we veel kastelen, manor huizen, molens, abdijen, vuurtorens, mijnen, fabrieken enz. bezoeken. In september/oktober bezochten we nu ook weer 15 nieuwe locaties in Engeland.

Woensdag 31 aug. 8.00 uur vertrekken we naar Folkstone. Boodschappen bij Lidl en geld pinnen. Daarna via de M20 richting Londen. In Ivy Hatch, nabij Sevenoaks bezoeken we Ightham Mote. Het oude huis uit 1320 van de National Trust. De moeite waard.

Donderdag 1 sept. Een zomerse dag vandaag met blauwe hemel en 20°C. We rijden naar het noorden via de M25 door toltunnel onder Thames door. In Coggeshall bezoeken we de Grange Bar. De schuur is een van Europa’s oudste exemplaren met eiken pilaren. Een dak gelijkend op een kathedraal zo hoog.

Donderdag 1 sept. Ook een bezoek in Coggeshall aan het Paycocke’s House uit 1500. 

Vrijdag 2 sept. Daarna op weg naar Ickworth. Een groot rond huis van de excentrieke familie Hervey. O.a. een  mooie collectie zilver en miniaturen en diverse oude meesters aan de muren. We kamperen nabij Swaffham op de plaats waar tijdens de 2de wereldoorlog  het kamp was van de Desert Rats.

Zaterdag 3 sept. We rijden door Norfolk naar het noorden. En alweer een zomerse dag.  Naar Blickling Estate van de NT. Een prachtig huis met tuinen van 400 jaar oud. Beroemd om zijn grote bibliotheek met boekencollectie. Weer de moeite van een bezoek waard.

Zondag 4 sept.  Felbrigg Hall. Een huis met een prachtige eetkamer met een menu op tafel uit 1860. Ook een keuken met meer dan 100 stuks van roodkoperen keukenwaar.

Felbrigg Hall heeft een ommuurde tuin met olijfbomen en exotische planten. In de kas staat o.a. de passiebloem.

Dinsdag 6 sept. Zwaar bewolkt, fris met harde wind uit Zuiden, wel droog. We bezoeken in Lincolnshire Tattershall Castle. Een bijna leeg kasteel. Gebouwd in 1440 voor Ralp Cromwell. Een kasteel meer voor de show dan voor verdediging.

Woensdag 7 sept. Vandaag een stuk rijden voor de boeg. In de morgen regelmatig een buitje. Harde wind en zwaar bewolkt. Op weg naar het noorden van York. Over de Humber tolbrug. £ 2,70. We brengen een bezoek aan Beningbrough Hall en tuinen. Een huis uit 1716 met meer dan 100 18de eeuwse schilderijen. De schilderijen en potten verzameling waren verboden te fotograferen.

Zaterdag 10 sept. Donker weer, maar 20°C. Op weg richting Newcastle langs de kust. Eerst een bezoek Souter Lighthouse NT. De vuurtoren is gebouwd door James Douglass en geopend in 1871. De eerste vuurtoren in de wereld werkend op elektriciteit. We beklimmen de toren tot bij het licht. Verder een bezoek aan het gezellige  huisje van het personeel, de machinekamer en de misthoorn.

Zaterdag 10 sept. Daarna dwars door Newcastle via de Tynetunnel. Even boven Newcastle een bezoekje aan Seaton Delaval Hall en de tuinen. De laatste aanwinst van de National Trust. n Newcastle een bezoekje aan Seaton Delaval Hall en de tuinen. De laatste aanwinst van de National Trust. De centrale hal stond in de steigers om te restaureren van de laatste brand.

Zondag 2 oktober. Ambleside in Cumbria. Een bezoek aan het Bridge House. Het ongebruikelijke huisje gebouwd op een bruggetje. Dit huisje was eerst een zomerhuisje voor Ambleside Hall. Vandaag een regendag met 17°C.

Vrijdag 14 oktober. Een bezoek aan East Pool Mine, in Redruth, Cornwall.  Een film gaf  een beeld van de dramatische geschiedenis van de Cornisch industrie van de koper en tinmijnen.

De uit 1887 werkende Mitchell’s hijsmachine in de 36 meter hoge toren. Deze zorgde voor het hijsen in de 500 meter diepe schacht van de koper en tin mijn.

De 52 ton's pomp in Taylor’s toren machinekamer. De grootste in de wereld gered van de ondergang. Een bezoek waard.

Vrijdag 21 oktober. Zwaar bewolkt en 12°C. Langs de kust naar Birling Gap en de Seven Sisters. Een stuk kust onder beheer van de NT. Een wandeling vanaf de parking over de krijtrotsen van Beachy Head. Even kijken naar de vuurtoren.

Terug naar de start pagina