Scottish Villages (2011)

Een fotocollage van J. Smulders.

Als leidraad gebruikten we de boeken van de AA. Explore Britain's Villages, Country Roads of Britain en Illustrated Guide to Britain's Coast.

Maandag 12 sept. Westerstorm. Via de A1 naar het noorden. Door Berwick-upon-Tweed. Koffiepauze in het haventje van Eyemouth. 

Een bezoek aan het National Trust haventje van St Abb’s. Een plek waar bij kalm weer vaak walvissen zijn te zien. Verder wegens het heldere water een duikerseldorado. Een wandeling naar St Abb’s Head lijkt niet verstandig met de stormwind.

De kampeerplaats in Coldingham met zicht op zee.

Woensdag 14 sept. Een wandeling door het mooie plaatsje Falkland in afwachting van de openingstijd van het kasteel.

Zondag 18 sept. 14°C en regelmatig een bui. Hier en daar mistig. We rijden langs de noordkust van Aberdeenshire. Allereerst naar het pittoreske haventje van Pennan. Op zoek naar de roeiboot Vine. Van dit bootje hebben we in Haddo House een print van een aquarel gekocht.  Een steile wandeling naar beneden en weer terug. De roeiboot gevonden onder een dekzeil.

Daarna naar een uitzichtpunt over het dorpje Crovie. Via Banff naar Portsoy. De oude haven waar vroeger marmer werd verhandeld.

En als laatste voor deze dag een wandeling in Portknockie naar de Bow Fiddle Rock.

Maandag 19 sept. Een zonnige ochtend. Een bezoekje aan de haven van Findochty. Een ommuurde CL gevonden in Geddes. We raken vast in de modder. De boer trekt ons eruit met zijn tractor. 

Zondag 25 sept. 16°C en harde wind uit ZW. We rijden de A77 langs de mooie kust naar The Rinns of Galloway. Een bezoek aan de haven van Girvan. In verte ligt het vulkaaneiland Ailsa Craig. Daarna een memorial uit 1914 van het Russische kruiser Varyag. Een kijkje in het kleine haventje van Lendalfoot.

Als laatste van de dag een bezoek aan het noordelijke Corsewall lighthouse. Een prachtige tocht langs de kust. Weer genoeg bramen kunnen vinden na lange tijd!

Een mooie CL gevonden bij een boerderijtje nabij Ervie. ’s Middags weer regelmatig buien.

Maandag 26 sept. Een zonnige dag vandaag. Garmin brengt ons weer feilloos naar Lidl in Stranraer. Koffiepauze in het leuke haventje van Portpatrick. Het Ierse Gretna Green. Veel Ieren kwamen vroeger hier trouwen in de 17de eeuwse kerk.

Koffiepauze in het kleine haventje van Port Logan.

Het zuidelijkste puntje van Schotland. De vuurtoren van Mull of Galloway. Een bezoekje waard in de technische ruimten. Vanaf hier zien we in de verte de bergen van het Isle of Man.  Een wandeling gemaakt naar de lager gelegen misthoorn met zicht op de hoge rotsen.

Dinsdag 27 sept. Donkere dag vandaag, droog en 15°C. Vandaag weer een stukje oostelijker. Eerste stop aan de haven van Port William. Het bronzen beeld van de man aan de haven nodigt uit om ook even te leunen naast hem.

Een bezoek aan het kleine haventje van Isle of Whithorn. Daarna naar Garliston. De baai waar in de 2de wereldoorlog de Mullberries voor D-day werden getest.

We vinden een prachtige boeren CL vlak aan de Wigtown Bay met een mooi strand vlak voor de deur.

Woensdag 28 sept. Een stralende zomerse dag met volop zon.  Kirkcudbrigtht aan de River Dee. Een wandeling langs de haven en door de stad met kasteelruine. 

Donderdag 29 sept. We rijden naar het oosten. In Dalton wandelen we over een oud kerkhof met kerkruïne. Gretna Green, het trouwparadijs, was een mooie plek voor de lunch. Een en al commercie rondom de Black's Smiths. Weer een dag met mooi weer.

We zijn weer terug in Engeland.

Terug naar de start pagina