Tsjechië (2010)

Foto collage

5 mei. Over de grens naar Tsjechië. Geen douanebeambte thuis. Armoedig begin met veel souvenirs stalletjes met prularia  en sexhuizen. In de eerste kleine plaats snel een bank gevonden om wat contant geld te pinnen. In het natuurgebied is het zeer mistig en koud. 4°C. Omstreeks het middaguur campingcheque camping gevonden in Rejstejn met Hollandse eigenaar. Regendag. We maakten een kleine wandeling door het dorp met armoedige huizen. De regen geeft alles nog een troostelozere aanblik. De winterjassen, paraplu en ventilatorkacheltjes doen weer goed hun werk.

6 mei. Nog steeds motregen en mist in het Sumava natuurgebied. Onderweg de laatste sneeuwrestjes.  We bezochten de oude stad Prachatice. Omstreeks 11 uur klaarde het op. Zelfs de zon liet zich regelmatig zien. We kampeerden aan de meren van de Moldau (Vltava) in Horni Planá. Prachtig uitzicht vanuit de camper op het meer en een strandje voor de deur.

7 mei. Een drukke dag. Bezoek aan grote cisterziënzer  klooster in Vyssi Brod.

Daarna wandeling door de oude prachtige stad Cesky Krumlov (het mooiste stadje van Zuid Bohemen. UNESCO werelderfgoed).

Camping gevonden in Trebon aan het Svetmeer. Op de camping worden de boilers nog gestookt met een houtkachel. Met de fiets naar de plaats voor rondwandeling door het oude ommuurde centrum. Veel blije Skoda rijders onderweg.

8 mei. Bevrijdingsdag in Tsjechië. We bezochten de mooie plaats met groot marktplein in Telč. Aldaar was tevens een oldtimer treffen. Diverse oude auto’s, fietsen en motoren. Gezellige sfeer. Een het dorp waar we de lunch genoten werd een toespraak gehouden via de dorpluidsprekers. Deed een beetje communistisch aan. Veel goede wegen, maar ook veel slechte binnenwegen. Vandaag was het moeilijk een camping te vinden. Dicht of niet te vinden. Na een tocht van 170 km een mooie camping gevonden nabij Brno.

9 mei. Moederdag en een rustdag voor ons. Inclusief internet.

10 mei. Na een rit naar het oosten door zeer vele dorpen de camping gevonden nabij Luhačovice. Onderweg ook boodschappen gedaan bij de Coop. Zeer weinig te koop. Gelukkig wel brood. Ook de camping is niet meer van deze tijd. Kost ook maar € 8,-.

11 mei. Mooie rit naar Velké Karlovice met onderweg diverse Walachijse houten huizen en kerk. We bezochten het museum alwaar een man houten vogeltjes zat te maken met een beitel. In Rožnov een Camping cheque camping gevonden. Grote camping geheel verlaten. 

14 mei. De hele morgen regen. We reden weer een stuk via binnenwegen in Noordwestelijke richting. Lege camping gevonden in het plaatsje Plumlov. Wandeling gemaakt naar het kasteel.

15 mei. Koud maar droog. 8 graden. We reden rustig over de diverse binnenwegen. Prachtige kleuren van de het frisse groen, koolzaadvelden en lanen met bloeiende fruitbomen. In Potštejn bezochten we de gezellige markt met kermis. Een lege camping gevonden in Kostelec nad Orlici. We waren de eerste buitenlandse gasten.

16 mei. 10 graden en een koude wind. Rondwandeling door het oude deel van Trutnov met het plein met de booggalerijen. Op deze zondagmorgen uitgestorven. Kamperen op een aardige camping inclusief internet nabij Vrchlabi aan de rand van het Reuzengebergte. Gezellig in de T5 huiskamer met het ventilator kacheltje aan.

17 mei. Slecht geslapen na een stormachtige nacht met zware windvlagen. Op de camping waaide zelfs losse golfplaten van een dak. Op de morgen klaarde het langzaam op tot 13˚C. en een heel klein beetje zon. Kampeerautoplaats gevonden in het noorden van Praag. Met de plattegrond erbij op de vouwfietsjes naar het centrum. Veel bekijks hiermee, zelfs werden we op de foto gezet. In Praag zie je geen fietsen! Drukke stad met veel oude gebouwen en toeristen business.  Niet gezellig langs de rivier. Zelfs geen bankjes. Zeer vermoeiend. Na een middag houden we het wel voor gezien. Praag viel ons een beetje tegen.

18 mei. We verplaatsten ons vandaag maar 50 km en genoeg te bewonderen. Allereerst het kasteel van Veltrusy. Wandeling door het grote park. Koffietijd bij de sluis aan de Vltava. Bezoek aan het renaissanceslot van Nelahozeves.  Bezoek aan het oude plein van Velvary.

Camping gevonden in Brozany. In de middag op de fiets naar het kloostercomplex in Doksany. We kregen een privé rondleiding door de prachtige barokkerk en crypte. De moeite waard. Ieder marktplein heeft een pestzuil met bovenop een Mariabeeld!  

19 mei. In Terezin (Theresienstadt) bekeken wij de vestigingen. In de oorlog een Joodse getto met concentratiekamp

 

De Elbe nabij Duitsland.

Terug naar de start pagina